• tdaholland@gmail.com
  • Amsterdam, Nederland

Tigray

PLAATS

Tigray ligt in Oost-Afrika. Tigray deelt gemeenschappelijke grenzen met Eritrea in het noorden, de staat Afar in het oosten, de regionale staat Amhara in het zuiden en de Republiek Soedan in het westen.

REGERING

Het hoofd van Tigray is de president die wordt gekozen door de nationale raad. Tigray is verdeeld in zes administratieve zones, één stadsbestuur en 52 woredas (districten).

HOOFDSTAD

De hoofdstad van Tigray is Mekelle, dat in het zuidoostelijke deel van Tigray ligt. Het is het economische, culturele en politieke centrum van Tigray.

GEBIED

Op basis van de politieke kaart die in 2007 is opgesteld door het Central Statistics Agency of Ethiopia (CSA), is de totale landoppervlakte van Tigray 4572,61 km2.

TOPOGRAFIE

De topografie van de Tigray bestaat uit hoge plateaus met een hoogte variërend van 500 meter boven zeeniveau in het westelijke uiteinde (Humera) tot 3935 boven zeeniveau in het Tsibet-gebergte in de zuidelijke zone. Tigray is over het algemeen een land van vlaktes, uitgestrekte steile hellingen, plateaus in het binnenland, bodems van valleien, glooiende en golvende vlaktes en heuvelachtige en steile hellingen van bergachtige landschappen.

BEVOLKING

Tigray heeft een totale bevolking van ongeveer 8 tot 10 miljoen, waarvan wordt gezegd dat de omvang van de bevolking die in de stedelijke gebieden van de regio woont 19,5% van de totale bevolking is, terwijl het ‘aantal plattelandsbevolking van de regio wordt geschat op ongeveer 80,5% van het totaal.

TAAL

Tigrigna is de officiële taal. Sahogna en Kunamigna worden ook gesproken door de Irob- en Kunama-gemeenschappen. Engels is de belangrijkste voertaal op middelbare scholen en hogere instellingen. Het wordt ook veel gebruikt bij zakelijke transacties, met name bij bank- en verzekeringsmaatschappijen.

GODSDIENST EN GELOOF

De mensen van Tigray leven vreedzaam naast elkaar, zij het met verschillende religies en overtuigingen, waaronder het christendom, de islam en andere overtuigingen.

REGENVAL

Tigray heeft een bimodaal regenseizoen en de meeste regen valt in de periode tussen juni en augustus, maar de regenval is normaal gesproken bescheiden en stelt de bezoekers in staat om te genieten van de attracties van Tigray. De jaarlijkse regenval ligt gemiddeld tussen de 650-980 millimeter.

TEMPERATUUR

Het klimaat in Tigray is over het algemeen tropisch, maar wordt gematigd door de hoogte. De dagen zijn overwegend zonnig, maar zelden warmer dan 28 – 30 °C, terwijl het tussen november en januari ‘s nachts kan vriezen. Het belangrijkste regenseizoen is tussen juni en september.

BELANGRIJKE ECONOMISCHE ACTIVITEITEN

Ongeveer 81% van de bevolking van Tigray woont op het platteland en is afhankelijk  van Zelfvoorzieningslandbouw. De belangrijkste landbouwgewassen zijn nauwelijks, teff, tarwe, maïs, erwten, bonen en verschillende soorten zaden.